Intialainen päähieronta

Intialainen päähieronta

- pesee stressin pois ja nostaa elämänilon pintaan

Intialainen päähieronta yhdistää loistavasti tuhatvuotisen pään hierontaperinteen sekä stressialttiin niska-hartianseudun hieronnan.

Menetelmää voisi kuvata ehkä osuvammin stressipesuksi sen nopeasti stressiä purkavan vaikutuksen perusteella.

Eksoottisesta nimestä huolimatta kyse on siis länsimaiseen elämäntapaan sopivasta, yksinkertaisesta ja rauhoittavasta hieronnasta, joka laukaisee stressiä ja helpottaa sen aiheuttamia oireita.

Miten päähieronta vaikuttaa ?

Intialainen päähieronta vapauttaa verenkiertoa pään, niskan, hartioiden ja käsivarsien seudulla. Hapen ja ravinteiden vaikutus paranee ja kuona-aineiden poistuminen tehostuu tällä stressin kuormittamalla kehon alueella. Lihas- ja hermokudosten rentoutuessa lihasjännitys pienenee ja liikkuvuus lisääntyy. Tämä voi helpottaa erinlisia kiputiloja kuten jännityspäänsärkyä. Vaikutukset esim. päänsäryn hoidossa näkyvätkin usein jo 1. - 2. hoitokerran aikana. Yleisesti jännitystilojen purkamiseen suositellaan 4 - 7 kerran hoitosarjaa, alkuun viikon välein, myöhemmät hoitokerrat esim. 1 - 2 kuukauden välein. 

Pään hierominen vahvistaa hiuspohjan verenkiertoa nopeuttaen solujen uusiutumiskykyä ja edistäen tervettä hiustenkasvua. Silmien alueen verenkierron aktivoituminen puolestaan rentouttaa ja rauhoittaa silmien lihaksistoa kirkastaen katsetta ja vähentäen niiden väsymistä. Vilkastunut verenkierto kuljettaa happea. Se parantaa keskittymista ja selkeyttää ajattelua sekä helpottaa henkistä väsymistä.

Hoidosta ovat saaneet apua myös lukuisat migreenistä kärsivät, hoito tulee kuitenkin ajoittaa migreenikohtausten jälkeiseen aikaan, ettei kohtauksen aikainen kipu lisäännyhieromisesta. Apua on saatu myös stressitinnutukseen, poskiontelotulehduksiin, kuukautisia edeltävään turvotukseen ja kireyteen. Moni mainitsee unen laadun parantuneen, lähes poikkeuksetta hoidon jälkeen hoidetut kuvaavat unen olleen rauhallista ja syvää.

Vaikka hoito on hellävaraista ja miellyttävää, on vakavissa ja kroonisissa sairaustiloissa aina syytä tarkistaa hieronnan soveltuvuus hoitavalta lääkäriltään.

Intialainen päähieronta toimii kokonaisvalataisesti vaikuttaen keho ja mielen stressitilojen vähentymiseen. Rentoutuminen kasvattaa stressinsietokykyä, vähentää ahdistuneisuutta ja ärtyisyyttä, eheyttää ja lisää itseluottamusta. Toki hoito sopii myös hemmotteluun !

Mitä hoidossa tapahtuu ?

Hoito tasapainottaa autonomista hermostoa ja siten nopeuttaa kehon omia paranemisprosesseja sekä ennaltaehkäisee sairauksia vahvistamalla vastustuskykyä. Hoidon aikana vapautuvat endorfiinit vaikuttavat tehokkasti myös mieleen antaen voimia ja elämäniloa.

Stessipesu intialaisella päähieronnalla ei vaadi erityisjärjestelyjä, ei öljyä, ei edes riisuuntumista. Hoitoon voi istahtaa selkänojalliseen tuoliin arkivaatteissa, vaikka kesken työpäivän. Nautinnollisenta hoito toki on rauhallisessa ympäristössä toteutettuna ja moni toivoo hoidon jälkeen saavansa virkistyä omaan tahtiinsa. Noin puolen tunnin hoidon jälkeen on ihanaa istua rauhassa kuunnellen hyvää oloaan. Virkistymisen jälkeen energia virtaa ja mieli on luova. Joskus pitkään jatkuneen stressin seurauksena virkeys ilmenee vasta kun kehon ilmaisema levon tarve on tullut tyydytetyksi. On siis myös täysin luvallista nukkua hoidon jälkeen !

oido aluksi hierotaan klasista hierontaa kevyemmällä, rentoutumiseen kutsuvilla otteilla hartiat ja olkavarret, sillä tulle alueelle keräämme usein huolia ja paineita. Hieronna liikkeiden ja tauotuksen vuorottelu hyödyntää kehon omaa tarvetta tasapainottua, kosketuksen voima noudattaa hoitajan rentoa kehontyöskentelyä ja kehon luontaista painoa liikkeissä. Hoitosarjan voi siis opetella omaksi ja lähipiirin iloksi, vakkei muutoin voisikaan hieroa. Kun hartianseutu pehmenee, mieli lämpenee ajatukselle rentoutumisesta: saa hellittää. Kevyet otteet olkavarsissa pehmentävät seuraavaksi tuon kiireisen elämäntahdin suojamuurin ja hyvä olo alkaa hiipiä hiljaa kehoon. Hoitaja käsittelee vielä niskan alueen pehmein liikkein. 

Pään alueen hoito käsittää monipuolisen hoitosarjan, joka hyödyntää edelleen rentoutumisen rytmiä. Kuin itsestään ajatuksenjuoksu hiljenee ja luova mieli pääsee pintaan. Hoidon aikana hoidettavalla on lupa olla puhumatta ja hoitajakin hiljenee kunnioittamaan tätä mahdollisuutta hyvän olon kokemukseen. Pään liikkeet elvyttävät pintaverenkiertoa, purkavat lempeästi lihasjännitystä ja vapauttavat kiristyksen tunnetta. Vanne pään ympäriltä helpottaa, mielikin vapautuu. Hoidon päätteksi hierotan vielä korvat ja hoito päätyy tasapainoittavaan kasvojen painelu- ja sivelytekniikkaan.

Lähtökohtana vanha elämän tiede

Intialainen päähieronta pohjautuu vuosituntiseen Auyrvedaan (" Elämän tiede, tieto"), jonka mukaan terveys koostuu fyysisen, psyykkisen ja henkisen hyvinvoimmin tasapainosta. sen päämääränä on lisätä vuosia elämään ja edistää täydellistä terveyttä. Päähieronnan syntyhetket sijoittuvat vähintään 1000 vuoden taakse intialaisten perheiden pernteisiin. Jo alkuainoina tämän hieronna tavoitteena oli hoitaa koko kehoa kokonaisvaltaisesti ja se onkin erinomaisesti rentouttava hoitomuoto.

Intialaisen päähieronnan länsimaisen version isä on Lontoossa asuva intialaissyntyinen osteopaatti ja hierontaterapeutti Narenda Mehta. Yhdistämällä tutkimuksensa intialaisen päähierontarepinteen monimuotoisuudesta ja länsimaisen hartiahieronnan opeista Mehta kehitti hoitomuodon, joka on johtanut yksinkertaisen hartiaseudun ja pään hieronnan yhdistelmän leviämiseen lukuisiin maihin, myös Suomeen. Hoitomuotona intialainen päähieronta löysi tiensä meille vasta vuonna 1999 Mehtan oppilaan, irlantilaissyntyisen Dee Ahermin myötä. Varsinaisen kotiutumisen suomalaiseen kulttuuriin hoito koki Ahermin oppilaan, stressinhallinnan menetelmäkouluttajan Satu Pusan kautta, kun hoito tuli oppiaineeksi kesäyliopistoihin ympäri Suomen vuonna 2004. Samalla Pusa kirjoitti aiheesta ensimmäisen suomenkielisen oppikirjan. Sittenmin hän on opettanut tätä hoitomuotoa ammatillisena täydennyskoulutuksena myös sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa.